Wydawca treści
Polski karp w Watykanie
Przedstawiciele Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" wraz z ekipą kucharzy oraz smakowicie przyrządzonymi polskimi rybami w dniach 18-22 grudnia gościli w Stolicy Apostolskiej.
To już czwarta „wyprawa" polskiego karpia do Watykanu. Pierwsza odbyła się w 2013 roku. Wówczas polskie ryby podano na obiad Gwardii Szwajcarskiej. W następnym roku nasze ryby gościły na stołach polskiej wspólnoty przy parafii św. Stanisława w Rzymie. W 2015 rok ich smakiem delektowali się uczestnicy spotkania opłatkowego polskich środowisk, zorganizowanego przez Ambasadora RP w Rzymie. Przy okazji każdej z wizyt ryby przekazywano również papieżowi.
Tym razem papież Franciszek za pośrednictwem Jałmużnika Papieskiego przekazał polskie smakołyki rybne potrzebującym, m.in. z noclegowni "Dar Miłosierdzia". "Pan Karp" pomaga innym, jednocześnie promując polskich rybaków.
Tegoroczne „watykańskie menu" zostało przygotowane w oparciu o pierwszą polską książkę kucharską wydaną w 1628 roku, autorstwa Stanisława Czarnieckiego. Korzystając z przepisów spisanych w "Compendium Ferculorum" kucharze przygotowali tradycyjne, choć zapomniane potrawy, jak "karp bez ości", "szczupaki śpikowane świeże warzone" czy" ryby smażone z chrzanem".
Celem „wyprawy Pana Karpia" do Watykanu jest nie tylko symboliczne zaoferowanie potraw z polskich ryb na stół Papieża i dostojników Stolicy Apostolskiej, ale też zwrócenie uwagi polskich konsumentów i mediów na krajowych producentów ryb i przetworów rybnych.
RDLP w Katowicach była partnerem tegorocznej „wyprawy Pana Karpia" do Watykanu.