Asset Publisher Asset Publisher

Dobre z lasu

Nadleśnictwo Brynek wspólnie z Zespołem Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Tarnowskich Górach dnia 4 marca współorganizowało warsztaty dla uczniów w ramach projektu „Dobre z lasu” realizowanego w bieżącym roku szkolnym.

Było coś dla ducha i coś dla ciała. Impreza rozpoczęła się wykładem Pana Wiesława Kucharskiego Łowczego Koła Łowieckiego „Knieja” Gliwice na temat: „Polowanie – prawda i mity. Bezpieczeństwo zdrowotne spożycia mięsa z dzików” poprowadzonego w sposób niezwykle barwny i ekspresyjny.

Po wykładzie koncert dali panowie sygnaliści z Nadleśnictwa Brynek, objaśniając jednocześnie znaczenie poszczególnych sygnałów, które grane są podczas polowania.

W trakcie, gdy jedni uczestnicy warsztatów wsłuchiwali się w dźwięki rogów, inni przystąpili do gotowania. Pod okiem kucharza Pana Sławomira Wawrzyniaka grupa uczniów sporządziła potrawy z dziczyzny wykorzystując szynkę, schab, boczek i słoninę z dzika oraz łopatkę z sarny.